HISTORIA
Från Torrevieja exporteras det näst mest salt i hela världen, det finns även ett saltmuseum att besöka inne i Torrevieja. Eras de La sal i Torrevieja är gamla salt huvudkontoret men har varit övergivet sen 1958. Saltutvinningen i Torrevieja har pågått sedan Romartiden. Då bröt slavarna loss saltet med hjälp av hackor men idag är det mer modernare metoder.
Den stora saltsjön heter Salinas de Torrevieja. Den är helt rosa i färgen på dagarna pga endast räkor som trivs i så salt vattnet, salthalten är ca 15 - 18 %.
Det är bara i dessa två laguner som det utvinns salt. Saltet finns naturligt i marken men sedan 70 talet tas saltet från ett saltberg i Cabezo De La Sal i Pinoso. Pinoso ligger ca 50 km västerut från Torrevieja saltberget hittades 1967.
Berget är format som en kupol med en diameter på 3-4 km och 893 meter meter över havet. Saltet utvinns genom att i början av året spolar man in havsvatten in i berget och får ut en saltlösning som pumpas i 52,6 km långa rör 50 cm i diameter till rosa saltsjön i Torrevieja. Sen låter man sol och värme torka ut sjön för att i slutet på året gräva upp saltet. Via ett transportband ut mot saltpiren vid havet går saltet direkt till fraktbåtarna.
Den lilla saltsjön heter Salinas de la Mata. Denna är endast naturreservat idag och är förbunden med havet så salthalten är lika med havet 3 %.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar